ŠAR.MICHAĽANY: Miestne referendum za odvolanie starostu je neplatné

25.10.2009 Sabinov

Šarišské Michaľany 24.októbra (TASR) – Výsledok hlasovania v miestnom referende, v ktorom dnes občania Šarišských Michalian rozhodovali o odvolaní starostu, je neplatný.
Predseda miestnej referendovej komisie Ján Krivý informoval TASR, že na hlasovaní sa nezúčastnil dostatočný počet voličov a dodal, že súčasný starosta obce Jozef Brendza bude svoju funkciu vykonávať aj naďalej.
Do volebných miestností sa dnes dostavilo 781 občanov, čo predstavuje len 36,48 percenta z celkového počtu 2141 oprávnených voličov. Zo 781 odovzdaných obálok uznali okrskové komisie 778 platných hlasov, pričom za odvolanie starostu hlasovalo 759 voličov a 19 bolo proti.
Podľa Krivého referendum prebiehalo pokojne a počas neho nezaznamenali žiadne vážne problémy. Miestna komisia prijala dva podnety na preverenie, ktoré jej adresoval zostavovateľ petície za odvolanie starostu Stanislav Škop. Ten sa domnieva, že informácie o platnosti referenda zverejnené v obecných novinách boli zavádzajúce.
\"Komisia podnet zobrala na vedomie a vyhodnotila ho ako neopodstatnený pre toto miestne referendum, \" uviedla pre TASR členka referendovej komisie Magdaléna Bilská. Dodala, že ďalší podnet, ktorý má údajne súvisieť s porušovaním zásad referendovej kampane, odstúpi komisia polícii.
Referendum vyhlásilo obecné zastupiteľstvo na základe petície, ktorá bola reakciou na udalosti z 8. augusta tohto roka, kedy sa v areáli obecného futbalového štadióna konalo neohlásené zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti. Tí prišli protestovať proti rozmáhajúcej sa rómskej kriminalite v regióne a pridalo aj množstvo obyvateľov obce. Zhromaždenie sa nakoniec skončilo zásahom polície.
V petícii občania Brendzovi vyčítali nezvládnutie situácie počas zhromaždenia a zároveň netransparentné hospodárenie s majetkom obce. Starosta ešte v auguste označil petíciu za neodôvodnenú a považuje ju za politický boj, ktorý rozpútala opozícia.
 

Vyberte región